OpenStreetMap

kříž Turkův v lese

LOKACE: Kříž se nachází ve východní části Mutěnického lesa (Dolní Kapánsko), při cestě.

DEDIKACE: “Ku cti a chvále Boží na památku svého tragicky zemřelého syna Michala věnovali manželé Michal a Marie Turkovi, v Dol. Bojanovicích L. P. 1941.”

NÁPISY: “Na tomto místě zemřel dne 20. 12. 1939 tragickou smrtí Michal Turek. V mladém věku 21 let. Zdráv jsem práci v lese nastoupil nic netušil, že víc se s tohoto místa domů nevrátím. Zde těžký strom mne k zemi porazil a již nikdo mne k životu nevzbudil. Viz jak smrt zrádně číhá ani se nenadáš. Ráno s úsměvem jsem rodný dům opouštěl, v poledne se sestrou zde poseděl a objedvál a ve čtyři hodiny náhle Pán na věčnost mne odvolal. Kdo půjdeš okolo a měls mne rád, zde zastav se a pomodli za mne Otčenáš. Dřímej sladce tichý svůj dočasný sen - my na Tebe v životě nikdy nezapomenem. Buď s bohem synu nám tak milý - naše srdce stále pro Tebe truchlí.”

kříž Bohůnův

LOKACE: Kříž se nachází na vyvýšeném břehu nad cestou, jež směřuje k podzemnímu zásobníku plynu.

DEDIKACE: “Věnovali Františka a František Bohůnovi, LP 1933”

NÁPISY: “Poutníku zde chvíli stůj, o ranách mých rozvažuj. Rány moje kynou, léta tvoje plynou. Přijde čas, smrt tobě nastane, kam se duše tvoje dostane?” (před restaurací byl jiný: “Potupu a bolest zakoušelo srdce moje a čekal jsem, kdo by měl se mnou soustrast, a nebylo ho, hledal, kdo by mě potěšil, a nenašel jsem.”)

obrázek sv. Anny

LOKACE: Obrázek se nachází ve viniční trati Holčické, při cestě vedoucí od Misijního kříže k čerpací stanici U sv. Huberta, s.r.o.

DEDIKACE: žádná

NÁPISY: žádné

Discussion

Comment from (inactive) WarpathPeacock on 30 December 2023 at 23:32

I enjoyed reading this diary entry. Thank you for sharing a bit of your area.

Log in to leave a comment