OpenStreetMap

Ideální navigace (ne)existuje

Posted by Jiri Podhorecky on 21 February 2024 in Czech (Česky). Last updated on 29 February 2024.

Uživatelé map používají mapy nejčastěji v mobilech a také pro navigace v autě. Uživatele dělíme na oblibovače Google, Waze, Mapy.cz, Garmin a na ty ostatní, kteří vůbec neví, jaký typ navigátoru používají a z jakého důvodu zabloudili.

Je poměrně nemožné vysvětlit uživateli jeho oblíbeného navigátoru, v čem má jeho navigace nedostatky. Ty totiž na mapě NEJSOU. Přednosti navigace umí objevit kdekdo, ale pak se dostane do situace, kdy tyto přednosti jaksi nejsou patrné. Například při návštěvě Českého Krumlova.

Autem sice nejezdím, ale právě těchto nedostatků jsem si byl vědom pokaždé, když jsem musel někomu vysvětlovat, že ne… tudy cesta pro vaše auto opravdu nevede a váš cíl je jinde, než vám ukazuje váš mobilní navigátor.

Fun fact totiž je, že většina navigátorů (zejména těch zabudovaných v autech) naviguje pouze automobily, tedy se řídí dopravními omezeními pro auta. Nedokáží se přepnout do situace, že lze hledat optimální cestu i pro chodce, cyklistu, turistu, nebo třeba … trailového bikera.

Proto, abych to pořád dokola nemusel vysvětlovat že v ruce držíte špatný navigátor, tak jsem si řekl, že to “vylepším” … tedy na tyto případy tu v místě zlepším uživatelskou přívětivost map. O, jak pošetilý to plán!

Nejdřím jsem začal domapováním Českého Krumlova na OSM. To se po několika letech znatelně zlepšilo a teď už jen průběžně kontroluji novinky a detaily. Každopádně všechny ulice a cesty by měly být v navigaci použity správně, tedy jednosměrky jen jedním směrem a podobně.

Další krok bylo zkoumání, jak se chovají různé mapové aplikace. Tady jsou postřehy u některých z nich.

Google maps

často používané mapy lidmi z celého světa. Uživatelé nic jiného neznají a myslí si, že google mapy jim v zahraničí ukazují naprosté maximum přesných informací. Bohužel zdaleka ne. Google navigátor neumí navigovat auto po pěší zóně. To je právě v případě Českého Krumlova docela zásadní. Každý motorizovaný turista se totiž nutně potřebuje dostat autem až před hotel! Ví to někdo? Nikdo, dokud na místě nezjistí, že google neví jak se tam dostat.

OrganicMaps

mobilní aplikace plně využívající mapová data z OSM. Navíc offline, což je prostě skvělé tam, kde nechcete platit za předražený datový tarif.

Apple Mapy

před časem byly pouze s vlastními mapovými daty, později začali v některých zemích přebírat OSM data. Protože prostě jsou lepší. Stále však mají vlastní datovou vrstvu pro body zájmu. V mnoha případech tedy jsou mapy neúplné, nepřesné. Já je na mobilu nepoužívám.

Mapy.cz

Uživatelsky je prostředí hledání trasy vyspělé, ale i tak se dají najít nějaké “nesplnitelné požadavky” Například jsem zachytil, že má málo cyklistických profilů, takže cyklisté jezdících na silničním kole nemohou zadat že nechtějí cesty vhodné spíše na horská kola v těžkém terénu. V ČR mají nejkomplexnější mapová data pro veřejnost, ale za hranicemi ČR to elegantně nahrazují mapou OSM.

poměrně šikovný pro hledání trasy pěšky, nebo na kole, ovšem nalezené trasy se liší podle použitého engine. Má pochopitelně své limity, pro složitější hledání trasy bych raději využil jiný navigátor.

ORS Maps

OpenRoute Services - mapový navigátor s opravdu pokročilými vlastnostmi při hledání tras. Používá se i ve variantě pro krizové události a humanitární pomoc. Vyvíjí ho tým který je odpovědný i za jinou důležitou aplikaci - Tasking Manager HOT OSM.

ORS navigace dokáže nabídnout hledání trasy podle více různých profilů vozidel. Jelikož byla jen v angličtině, tak jsem se snažil ji počeštit a to se nakonec po dlouhém čekání na update kódu povedlo. Hlasová navigace bohužel zůstala jen v angličtině.

Ukázka jak se snadno dá dojet autem z bodu 1 do bodu 7. Podmínkou je, že nesmí být uzavřen Lazebnický most.

Mapa ČK

Neznám žádný dostupný navigátor, který by dokázal navigovat z bodu A do bodu B tak, že by zvolil jízdu dopravním prostředkem, například k nejbližšímu parkovišti a zbytek ukázal chůzí pěšky. V tomto vidím ještě rezervy.

Okružní trasa nejkratší cestou

Chcete najít ideální trasu která spojí vaše body zájmu na mapě? Na to je skvělý projekt VROOM. Stačí si najít všechny hospody ve městě, nebo všechny hrady a zámky v kraji a hurá na výlet! Ale i tady jsem objevil že to není tak perfektní. Naviguje opět jen jako jízdu, tedy nejde najít optimální trasu pěsky tam, kde je zákaz vjezdu vozidel.

Discussion

Log in to leave a comment