OpenStreetMap

Nejde si nevšimnout, jak se průběžně krajina proměňuje.

Vysychající potoky

Zakreslené drobné vodní toky bývají na nových ortofotomapách v porovnání s minulostí velmi neznatelné, nebo zcela mizející. Ani vegetace už tam není zcela stejná, jako bývala. Když tyto stopy po bývalém potoku vidím, zkoumám, zda jeho nepřítomnost není z důvodů, že byl tok uměle vedený jinudy, nebo zda nebyl zatrubněný nebo ovlivněný meliorací, která i po desítkách let stále pod zemí odvodňuje pole. Zatrubněné toky pod zemědělskou půdou se dají občas poznat i z fotomapy, v toku se vyskytují na poli studny, nebo skruže. Tvar krajiny také napovídá, kde se svažuje povrch do údolí.

Jsou prostě místa, která mají a budou mít méně vody. Souvisí to i s přirozeným lesním pokryvem, který zejména po kůrovcové kalamitě obdržel na některých místech citelné rány. Kde není les, nebude ani voda. Potůčky na mapě nechávám, ale měním jim část horního toku na vysychající.

Mizející menší rybníky

Další známky změn vodního režimu jsou menší vodní plochy nedaleko potoků, bývají to bývalé, neudržované rybníky, o které majitelé ztratili zájem a nevyvíjí úsilí o jejich obnovu. Proč by to také dělali, když v okolí není dostatek vody a “nic z toho nemají” ? Tyto vodní plochy se z rybníků mění na mokřiny a na mokré louky, někdy rychle zarostou náletem a dál už děj se vůle Boží. Některá místa sloužila jako sezónní napajedlo pro dobytek na pastvě a když už se dobytek na louce nepase, ani zde není důvod obnovy.

Další roky plocha bývalé hladiny buď zaroste vegetací, nebo jí těžké traktory rozorají a rozšíří zde louku, nebo ornou půdu.

Občas vznikají i nové vodní nádrže, nebo rybníky, ty mají ale podle fotografií i tvaru svůj jasně vymezený účel a roli. Pozná se to podle vybudované hráze i stavidla, příjezdových cest a dalších znaků lidské činnosti.

Revitalizace potoků

Jsou místa, která se díky finanční podpoře a úsilí konkrétních lidí mění k lepšímu. Jde o revitalizované malé vodní toky. Púvodně napřímený a regulovaný vodní tok byl po mnoha letech opět přetvořen do přirozeně meandrujícího potoku. Tyto projekty mají jednoznačně pozitivní vliv na charakter a diverzitu životního prostředí. Jsou jich po celé ČR desítky, spíš stovky.

Příklady z okolí Českého Krumlova

Nové lesní tůně

Tůně v lesích jsou drobnou odpovědí jak udržet trochu více vody v krajině a zlepšit tak mikroklima zejména v letních suchých měsících. Nejhůře se mapují malé, nově vzniklé lesní túně, protože ty z výšky prostě nejsou vidět. Když je na výletech v lese náhodou objevím, zapamatuji si místo podle okolních krajinných dispozic a pak je do mapy doplním.

více o vodě

téma a příklady změny vody v krajině jsou dále rozvedeny na webu Voda, Klima Krajina který umožňuje vést participační procesy pro města i obce i pro nezávislé organizace pracující ve veřejném zájmu.

Location: Spolí, Přídolí, okres Český Krumlov, Jihočeský kraj, Jihozápad, Česko

Discussion

Log in to leave a comment