OpenStreetMap

Městská mapa kaváren

Posted by Jiri Podhorecky on 30 January 2024 in Czech (Česky). Last updated on 29 February 2024.

Před lety (přesněji v srpnu 2019) jsem v Českém Krumlově začal jeden nevšední projekt.

Šlo o myšlenku založit ve městě komunitní zahradu, tedy malé relaxační místo, kde by si lidé mohli vypěstovat nějaké drobné výpěstky, ať už zeleninu, zahradní ovoce, nebo květiny. Ve městě žádná nebyla.

Věděl jsem, že to nebude snadné. Bylo k tomu potřeba několik důležitých věcí, které jsem neměl, ale plánoval je získat. A proto jsem k tomu několik let vynakládal úsilí.

Lógr

Začal jsem v kavárnách sbírat lógr jako základ pro bio hnojivo do zahrady. Zároveň jsem hledal, zda by v katastru města byla možnost najít vhodný pozemek. A také jsem se snažil záměr lidem vysvětlovat. Co dělám, proč to dělám a jak by to mohlo souviset i s nimi.

Přes 2,5 roku jsem chodil denně do kaváren v centru města. Pouze se skromnými prostředky, jako kbelíky a uzavíratelné nádoby, jsem byl schopný nasbírat přes 14 metrů krychlových kávového lógru. Tolik, či spíše ještě mnohem více dokáží vyprodukovat některé kavárny v centru města Český Krumlov!

Pro možnost komunitního sběru jsem adaptoval do češtiny aplikaci Karrot, která by se na to velmi hodila

Karrot

O mé činnosti a zkušenosti s lógrem bylo napsáno několik článků, spoustu odkazů na sociálních sítích, byla natočena televizní reportáž A Dost!, kterou vidělo více než čtvrt milionu lidí na internetu i v TV vysílání.

Na základě popularizace této činnosti a nakládání s bioodpadem se inspirovalo více lidí a také začali využívat lógr jako zahradní hnojivo.

V článcích ale nebyla zmíněna jedna “drobnost”, kterou jsem v projektu udělal. Týká se infomapy k projektu KrumLogr a zde konkrétně mapy Českého Krumlova tvořené v OpenStreetMap.

Mapa města

Někdy před rokem 2018 jsem si všiml, že mapa Českokrumlovska je v naprosto neaktualizovaném stavu. A to nejen samotný střed města Český Krumlov, ale i blízké a vzdálené okolí okresu. Dosahujícího až na Šumavu a okolí Jihočeského Kraje. Region prostě neměl svého místního systematického mapovače.

Pro náhodného cestovatele, který hledá v mapách založených na OSM, to muselo dávat první dojem, že v těch místech není nic zajímavého. Ale je to naopak. Ve skutečnosti je tu spousta zajímavých míst.

Proto jsem se pustil do rozsáhlé obnovy mapových dat a postupně jsem dokreslil většinu míst města, do sebemenších detailů. Trvalo to několik let. Doplňoval jsem městský mobiliář, firmy a obchody i ubytovací kapacity… chodníky, pěšiny i příjezdové cesty.. Zpřesňoval jsem hranaté zatáčky i zelené plochy podle referenčních mapových podkladů. Častokrát mapování muselo být s osobní návštěvou, abych se ujistil, co vlastně na tom místě je. Všude jsem chodil pěšky.

Upřesnění a dokreslení nakonec přineslo výsledky. Mapa Českého Krumlova se stala hlavně pro cizí cestovatele mnohem použitelnější, než byla. Mnohdy aktuálnější a detailnější než stejná místa na Mapy.cz, natož na mapovém portálu města.

Turisté a orientace

Dalším krokem v projektu měla být myšlenka, jak lépe dát informaci o městě lidem, kteří ji nejvíce potřebují. Především turistům, kteří byli v Českém Krumlově poprvé.

Byl jsem mnohokrát svědkem zvláštní situace, kdy zahraniční turista drží v ruce svůj mobil a zoufale nemůže najít hotel, kde je ubytovaný. Zírá na mapu v mobilu, kde nevidí nic, co by mu poradilo. Ďábel se totiž vždy skrývá v detailu. Ptá se proto kolemjdoucích - a pokud to jsou ochotní odpovědět, nakonec mu poradí, že hledaný hotel je tady 5 metrů od něj. Jen ho prostě nebyl schopný v mapě najít!

Tak špatná orientace má konkrétní příčiny a trvalo mi roky, než jsem je zcela pochopil. Oni totiž turisté nejsou schopni sami vysvětlit, proč něco nemohou najít. Zvlášť když mluví pouze čínsky, nebo japonsky.

Pokračujme tedy dál. Přišel jsem tedy na to, že turisté přijíždějící do Čech z nevědomosti používají mapy, které v principu neukáží nic navíc, co není v zájmu provozovatele mapy. Tím ta mapa postrádá obecnou užitečnost, ale to oni nevědí! Nikdo jim totiž nemá důvod to říkat.

Další alternativu, kterou náhodný turista má, je přijít do městského infocentra, kde dostane zdarma vytištěnou turistickou mapku na A4, s vyznačenými dominantami města. To je sice fajn, významné body jsou dokonce popsány cizojazyčně, ale tak mrňavá mapka nemá a ani nechce mít důležité detaily, které turistu často zajímají! Kde jsou konkrétní hotely, bankomaty, veřejná WC, nebo cokoliv jiného? A tuto informaci často potřebují okamžitě, v době, kdy je infocentrum s mapkami zavřené.

Další mapové alternativy ve městě existují, ale vždy jsem rychle nalezl jejich nedostatky. Ty tkvěly ve způsobu užití mapy, a potom v její aktuální přesnosti.

Vznik tištěné mapky

Rozhodl jsem se tedy propojit několik dílčích cílů do jednoho záměru a ten tedy realizovat. Udělám pro potřebu svého projektu i pro potřebu vysvětlení nevysvětlitelného, tištěnou mapku, která ukáže víc, než co jsou lidé schopni sami od sebe najít.

Vznik a návrh grafické úpravy vyžadoval několik kroků.

Chtěl jsem, aby mapa byla detailní, zároveň nemohla být příliš veliká a tak to byla mapa jen středu města.

Vyexportoval jsem z OSM vektorový obsah mapy z určeného výřezu. Ten jsem potom zakomponoval v layoutu sestaveném v open-source softwaru Scribus. Vektorové podklady z OSM mají tu výhodu, že v daném rozměru mají maximální kvalitu detailu a je možné je i editovat, pokud by to situace vyžadovala.

Chtěl jsem, aby mapa nabízela i aktuální a živé odkazy. K tomu jsem využil veřejnou službu generování QR kódu, které odkazovaly na internet na wikipedii, na geopedii, nebo na konkrétní trasu vedoucí od startu do cíle. Díky QR kódům mapa obsahuje užitečné informace o památkách v češtině, ale i v němčině a angličtině.

URL odkazy jsem převedl na QR a umístil ve Scribusu přímo do plochy mapy tak, aby si je kdokoliv mohl z mapy mobilem načíst.

Zadní strana mapového listu byla celá vyhrazena projektu sbírání lógru s fotodokumentací a také se slepou mapkou města s vyznačenými kavárnami zapojenými do sběru. QR kódy u kaváren vedou na internet k mému blogu, kde je o kavárnách napsáno pár slov.

Pro slepou podkladovou mapu centra jsem využil volně dostupnou stylizovanou mapu od Stamen, která neobsahovala detaily a tak se parádně hodila jako podklad.

Mapka středu města text odkaz

Tuto mapku ve formátu A3 mám také elektronicky v PDF a je možné ji kdykoliv aktualizovat a znovu vytisknout. Často se mi stalo, že turisté když viděli jak pěknou mapu mám, tak ji chtěli ode mne koupit, místo malé neužitečné mapky z infocentra. Snažil jsem se jim říci, že stejnou mapu mají v mobilu. Tím jsem zas objevil další okolnost, proč turisté mapy v telefonu příliš nepoužívají. To však není z důvodů vlastností mapy.

Vytištěnou mapu v několika kusech jsem osobně roznesl do místních kaváren, kde si ji sami vyvěsili na nástěnku, aby byla vidět.

Na závěr

Toto vše jsem podstoupil, prozkoumal, poznal a pochopil při tvoření mapy místa, kde žiji. Je to několikaletý a časově náročný kus samostané práce, stovky nachozených kilometrů a vyzkoumaných znalostí, kterých ani přes další nepříznivé okolnosti a neúspěchy s komunitní zahradou nelituji. Veškeré využití mapky a zdrojových dat OSM bylo s uvedením zdrojů a v rámci fair use poskytováno zdarma, tedy bez porušení licence. Vytištěno na vlastní náklady.

Umožnilo mi to zdokonalit se v mapování a plynule pokračovat v mapování dalšího okolí a jiných málo zmapovaných míst v Čechách.

A o tom zas někdy příště.

Location: Český Krumlov, okres Český Krumlov, Jihočeský kraj, Jihozápad, 381 01, Česko

Discussion

Log in to leave a comment