OpenStreetMap

Bydlím v Českém Krumlově.
Pohledem z výšky na město je snad každý uchvácen, jak se krásně rozkládá na meandrujících březích Vltavy. Jenže co je hezké pro oko, není mnohdy praktické pro pohyb z bodu A do bodu B.

Jak se říká, v Krumlově je “všude daleko” … protože se prostě musí chodit a jezdit tam, kde jsou ulice a mosty přes řeku. Nedej bože, když jeden z nejdůležitějších mostů ve městě opravují a tím město rozdělí na dvě půlky! Zásadně to změní život v centru.

Často se v Krumlově mezi lidmi řeší urbanistická témata. Jakto, že tu nejde tohleto a proč tu nejde tamto. Zatímco vedle ve Velešíně to například mají a žádný problém!!! Proč ne my??? Mapy to prozradí. Není tu prostě tolik místa.

Poslední dobou jsem se věnoval na mapách Čech místům, které byly po stránce mapování velmi zanedbané. A jelikož to už dávno není Českokrumlovsko, vybral jsem si Sokolovsko.

Okolí Sokolova je plné “ošklivých” míst, jako jsou povrchové doly, elektrárny výsypky, odkaliště, rozvodny elektřiny, staré sklady, opuštěná nádraží, brownfieldy a podobně. Jako by tam snad ani nežili lidé? Nebo žeby všechno toto spáchali lidé? Otřesné!

Lidé tam žijí. A ten kraj má spoustu míst, která jsou krásná a zajímavá. Např. město Sokolov je plné občanské vybavenosti, sportovišť a míst k aktivnímu odpočinku. No a vedle Sokolova je opravdu malé městečko Březová. Taková větší vesnice.

Zaujalo mne pohledem kartografa, jak je Březová prakticky “dokonale” rozvržené území, kde je pro občany prakticky “vše blízko”, zeleně tak akorát, dostatek parkovišť u domů, široké ulice a je tam taknějak vzdušno. Alespoň podle mapy.

Tam by se to žilo! Tam by nikdo neměl pocit, že je město plné turistů a nebo že v centru nic není! Tam totiž odjakživa ani nic příliš nebylo. Většina lidí z Březové a okolí jezdí do práce do nedalekého energetického průmyslu v regionu.

Tímto příspěvkem jsem chtěl taknějak říct, že představy o tom, jak má vypadat ideální město, aby se v něm občanům líbilo, můžou být různé, ale vždy vychází z daných dispozic, které nikdo z nás nezařídil a ve velké většině ani nezmění. Zejména v tak historickém místě, jako je Český Krumlov.

Pochopitelně, že s tím souvisí strukturální problémy jako je dopravní obslužnost, rozvoj, infrastruktura a různé indexy spokojenosti. Při tom nárokování na cokoliv by se vždycky hodilo vidět věci trochu víc z odstupu, nebo z výšky. Je pak vidět že všechno může mít své příčiny, svá pozitiva, ale i negativa. A je pak na každém aby se v rámci jeho možností pokusil s tím tak žít, nebo podle svých skutečných schopností něco ve svém městě zlepšit.

Všem v jakémkoliv městě, ať je to Český Krumlov, Březová u Sokolova, New York nebo Hong-Kong, přeji ať mají rádi celý svět a místo, kde žijí.

Location: Březová u Sokolova, Březová, okres Sokolov, Karlovarský kraj, Severozápad, Česko

Discussion

Log in to leave a comment